Исус донесъл на хората добри вести, но бил отритнат. Не защото неговите проповеди били добри, а защото били нови. А всичко ново ние ненавиждаме. Ненавиждаме с люта ненавист! И колкото по-скоро разберем това, толкова по-добре за нас. Ние не искаме нищо ново – особено ако това ново влече след себе си промени и нарушава установения порядък на нещата. Особено, когато то ни принуждава да осъзнаем собствената си неправота.

––––

Най-трудното в този живот е – да слушаш и виждаш. Ние не желаем да виждаме.

 ––––

Сега на вас ви е разкрит човешкия живот. Именно това е живота. Той идва при човека чрез осъзнаване. Осъзнаването ще ви помогне да разберете, че почестите и славата са глупости, глупости. Не повече от приетите в обществото условности. Затова пророците и учителите мистици ни най-малко не са се грижили за тях. На хвалбите и хулите те не обръщали никакво внимание. Те живеели в различен свят, в света на събудените. И успехите и неудачите те посрещали еднакво. Към всичко те подхождали от позицията: аз съм глупак и ти си глупак, и така, каква е работата?

Някой някога е казал, че съвсем не интелектуалните постижения и не чудесата на физическата ловкост са дадени най-трудно на човека. Най-трудното – това е първо, да отвърнеш с любов на омразата; второ, да приемеш неприемливото; и трето, да признаеш своите грешки.

––––

Не вярвайте на тези, които казват: ”Забравете за себе си! Възлюбете другите хора!” Не ги слушайте! Те се заблуждават. Най-лошото, което вие може да направите, когато от така наречените най-добри намерения се опитвате да възлюбите другите – това е да забравите себе си.

––––

Когато се събудите няма да бъде нужно пред никой да се извинявате, нито да се оправдавате, няма да ви интересува какво говорят или мислят другите. Никаква печал; вие сте щастливи. Ето какво аз наричам успех. Престижната работа, известността и славата нямат нищо общо с успеха и щастието – абсолютно нищо! Това са съвършено безполезни неща. Ето списък на опасенията на обикновеният човек: какво ще си помисли за него детето му, какво ще си помислят за него съседите му, какво ще си помисли за него жена му. Трябва да намери начин да се прослави. Обществото и традиционната култура ден и нощ ни набиват това в главите. Преуспял човек! Преуспял в какво? В това, че сам се е заблудил. Той е вложил всички свои сили за нещо, което не струва и стотинка. Той е смутен и изплашен; той е такава марионетка, както и всички останали. Как наперено играе своята роля! Как се разстройва, ако забележи петно на ризата си! Вие наричате това успех? А как се страхува, че няма да го изберат за втори мандат! Вие наричате това успех? Да, той е просто марионетка – жалък и нещастен човек. Той не се радва на живота. Той е постоянно напрегнат и ядосан. Според вас това ли е основното свойство на човека? Знаете ли вие, че това се случва на хората по една проста причина: те отъждествяват себе си с всевъзможни етикети. Своето „аз” те отъждествиха с пари, работа, с получена специалност. В това се състои тяхната грешка.

––––

Източникът на изпитваните от вас негативни емоции се намира във вас, а не в околните. Затова не се опитвайте да промените света. Това е безсмислено! Не се опитвайте да промените хората. Цялото си време, всичките си сили ние изгубваме в опити да променим някого: опитваме се да променим съпругата или съпруга си, началника, приятелите, враговете си, и още други. Но не е нужно нищо да променяме. Негативните емоции се гнездят в самите нас. На никого не е по силите да ви направи нещастен. Нищо на света не може да ви извади от равновесие или да ви причини болка- никакви събития, никакви обстоятелства, нито един човек. На вас това не са ви говорили; внушили са ви обратното. Затова сте се оказали там, където сте се оказали. Затова вие спите. Никой нищо не ви е говорил. Но все пак и така е ясно.
Представете си, че в деня, когато сте излезли на пикник, е завалял проливен дъжд. На кого е зле – на дъжда ли? Или на вас? А каква е причината за изпитваните от вас негативни емоции? Дъждът или вашата реакция към него? Ако си нараните коляното на ъгъла на масата, масата няма да пострада. Тя ще си остане такава, каквато е била – маса. Вас ще ви боли коляното, а не мебела. Учителите-мистици не спират да повтарят, че в обкръжаващия ни свят всичко е наред. В действителност няма никакви проблеми. Проблемите съществуват само в човешкото съзнание. Тук може да добавим: в глупавото и спящо съзнание.

––––

Да се отказва на хората, е напълно естествено. Това е елемент от процеса на пробуждане – строите живота си така, както искате – това не е егоизъм. Егоистът иска да постъпвате, както иска той. Това е егоизъм, а не в желанието да живеете, както искате. Да бъдеш егоист означава, да изискаш от другите да се съобразяват с предпочитанията и гордостта ви, да живее според вашата изгода и удоволствие. Това е егоизъм. Затова аз се защитавам. Не съм задължен да съм с вас, не съм длъжен да се съгласявам. Ако ми харесва общуването с вас, ще го споделя, без да се вкопчвам във вас. А сега мога да ви избягвам, защото предизвиквате в мен негативни емоции. Нямате власт над мен.

––––

Вас никой не ви е обидил. Обидили са този, който са смятали, че сте вие , но не вас. На вас никога не са ви отказвали; отказвали са на някой, който са го приемали за вас. Но това е нож с две остриета. Вас никой не ви е обичал. Докато хората спят, те имат работа само със собствената си представа за вас. И този създаден от тях образ те или го отхвърлят, или го приемат. Чувствате ли как се опустошава и освобождава вашата душа според проникването в самата същност? Всичко това е даже прекалено. Лесно е да обичаш хората, когато разбираш най-главното! Когато престанеш да се отъждествяваш с тяхната представа за теб и за тях самите. Става много лесно да обичаш всички и всеки.

––––

Човек може да разбере колко е ценен, само когато престане да се съпоставя с преходните неща.

––––

Ние сме слепи и не разбираме главното: привързаността не заздравява човешките отношения, а ги разрушава.

––––

Ако вие се нуждаете от хората, нима можете да ги обичате? Вие може само да ги използвате.

––––

Единствената възможна трагедия на земята- това е невежеството; невежеството – корен на всяко зло. Сън и неосъзнатост – трагедията на човешкия род. Те пораждат страх; страхът поражда всичко останало. Но смъртта- не е трагедия. Умирането е прекрасно; от него се страхува само този, който нищо не е разбрал от живота. От смъртта се боят само тези, които се страхуват да живеят. Само мъртвите се страхуват да умрат. Живата смърт не е страшна.

––––

Най-голямото зло – това са спящите, невежи хора.

––––

Казвате, че това или онова ви дразни, затова би било добре някой да се промени, за да се почувствате по-добре. Като начало разберете собствените си негативни емоции – това ще ви позволи да въздействате на околния свят от позицията на любовта, а не на раздразнението и ненавистта. Вероятно ще се учудите да разберете, че жестокостта може да върви ръка за ръка с любовта. Суровостта на хирурга към пациента не означава, че сърцето на доктора не е изпълнено с любов към болния. Любовта действително може да бъде много жестока.

––––

Събудете се! Пробудете се! Покайте се! Обновете своето съзнание. Погледнете на света по нов начин! Защото „царството е тук!”

 

 

 

––––––––