Вие може да владеете много житейски ситуации. Примерно да си купите, обувките, които искате толкова силно. Да си боядисате косата в син цвят. Да отидете до Индия и да се върнете обратно. Да си направите палачинки с конфитюр.

Тези и още подобни събития наистина са във ваша власт.

Колкото и да искате, е невъзможно да командвате климатичните промени. Не можете да ръководите любовта на най-близкото си човешко същество. Не може да я направите по-голяма. Нито вечна.

Вие не сте господари над поведението на другите хора. Не овладявате неочакваната изменчивост на съществуването и съществуващото.

Можете да насочвате живота си в желаната посока, но не сте в състояние да го командвате. Животът ви има своите неписани закони. Той е непредвидим. И неподвластен.

От казаното по-горе излиза, че действителността съдържа в себе си две напълно противоположни половини.

Първата половина се състои от нещата, които пряко зависят от вашите действия и усилия. И над които имате пълна власт.

 

oblaci

 

Втората е съставена от нещата, които не са подвластни, дори и на най-могъщите ви опити да ги направите по свой вкус и предпочитания. И над тях нямате никакъв контрол.

Добре е:

1.

Каквото и да ви се случва, най-важното е да разберете, дали имате власт над него? Създайте си навика да се питате, дали нещата от живота ви са „под”, или „над” вашия контрол?

2.

Внимавайте с всичко, което не е под ваше „господство”. Реално, то не е ваш ангажимент.

3.

Не контролирайте неконтролируемото. Това е начин да се избегне проблем.

4.

Не налагайте своите условия на живота. Избирайте обстоятелствата, които са удобни за вас.

5.

Влагайте силите си в областите, които зависят от вас. 

6.

Невъзможно да водите съществуването. Можете единствено да го следвате.  Тази истина е горчива, но пък тъкмо тя прави живота сладък.

 

©cenimiga

–––––